Loslaten of loskomen….

In november heb ik de cursus Poptalk rouw &verlies afgerond in Best. Een prachtige cursus die heel veel inzicht geeft in het rouwproces en van een kind. Tijdens de cursus mocht ik aan de slag met mijn eigen verlies-ervaringen. Het brengt je weer even terug naar toen, wat heb ik gedaan om het te verwerken? Wat voel ik als ik het erover heb? Voor nog meer verdieping heb ik ook de cursus’ op de kaart’ van rouwtherapeut Janet Schmidt gedaan. In mijn coaching werk ik altijd met de kaart, een prachtige tool om te kijken waar je staat en wat er nodig is in dit proces.

Rouw kent een verlieskant en een herstelkant. Mijn eigen verlies hebben we inzichtelijk gemaakt door beeldend materiaal neer te zetten. En wat is het fijn om hier naar te kijken en woorden even niet nodig zijn. Dit is ook mijn werkwijze, voelen en ervaren met materiaal die betekenis geven aan verdriet of pijn, het maakt dat coaching niet zwaar voelt, maar juist verlicht.

Het geen contact hebben met mijn vader is een ervaring waarin ik alleen maar bezig was met de verlieskant. Boosheid, onmacht, frustratie! Twee jaar geleden was er pas de ruimte om bezig te zijn met de herstelkant van deze pijn. Dit heeft mij zoveel rust gegeven en tijdens de cursus kwam het verlies aan bod, en ik ontdekte dat ik ben losgekomen van al het gevoel dat mij niet verder bracht.

Waarom noem ik het loskomen en niet loslaten? Ik heb soms moeite met het woord loslaten. Wanneer iemand een scheiding doormaakt, wordt er vaak gezegd dat je moet loslaten. Voor de duidelijkheid, je moet niks! Misschien is loskomen of losmaken van het verleden wel fijner om lichter naar de toekomst te kijken. Je losmaken/loskomen van gedrag/gevoel die een verlieservaring heeft veroorzaakt is voor mij, kijken naar het herstelpunt, wat heb je nodig om je los te maken en je lichter te voelen.
Bij Regenboog coaching werk ik dus met volwassenen/kinderen met loskomen van de pijn door een verlieservaring om samen te werken aan het herstel. Alles mag er zijn, gevoeld, gehoord en gezien worden. Op zoek naar jouw helpende binnenwereld om te kunnen helen.

Begin van het nieuwe jaar start ik sessies die gaan over het verkennen van de binnenwereld. Wat zit daar allemaal? Wat wordt er gevoeld? Een prachtige manier van coachen voor vrouwen en kinderen die dit willen gaan ontdekken. Wanneer de binnenwereld voor iemand inzichtelijk wordt, zal dit helpend zijn bij moeilijke ervaringen. Misschien mag er een keuze gemaakt worden en hoofd, hart spreken elkaar tegen. Jouw binnenwereld weet het en wil ontdekt worden! Misschien wil je weten waarom je heftig reageert op bepaalde emoties en wil je loskomen van oude patronen.

Tot slot, of je nu het woord loslaten, loskomen of losmaken gebruikt. Voel het woord dat bij jou past en ga ermee aan de slag. Een rugzak vol verdriet is veel te zwaar om je leven lang mee te zeulen.