Topje van de ijsberg

Op het moment dat je niet lekker in je vel zit is er al een lange periode geweest dat je over grenzen bent gegaan of dat er gebeurtenissen zijn die onverwerkt blijven. Misschien hoop je op betere tijden, maar een gevoel van boosheid, frustratie, machteloosheid of verdriet zijn gevoelens die gezien mogen worden. Ik gebruik in mijn praktijk vaak de ijsberg. Je ziet het topje van de ijsberg, maar daaronder zit heel veel. Zo zit deze diepe laag ook in ons.

Voor vrouwen is er nu een traject ‘Bewustwording en groei’ Vanuit liefde voor jezelf gaan we aan de slag. De ijsberg gebruik ik regelmatig om samen te kijken welke lagen er onder bepaalde emoties zitten. Deze lagen zitten diep verscholen, maar door hiermee aan de slag te gaan worden ze zichtbaar. Daar zal bewustwording ontstaan. Bewustwording geeft de ruimte om te verwerken en te groeien.

Achter boosheid zit zoveel verscholen. Misschien herken je het wel, de situaties zijn anders, maar jouw reactie is hetzelfde. Je wordt geraakt in een oud stuk pijn, die je waarschijnlijk niet helemaal hebt verwerkt. Ook bepaald gedrag van je kinderen kunnen ervoor zorgen dat je terug gaat naar onverwerkt verdriet en pijn. Kinderen zijn onze spiegels. Door bepaald gedrag willen ze ons wat vertellen.

Zo werd ik nog weleens geraakt op het stuk afwijzing. Verschillende situaties maar steeds voelde ik dezelfde pijn. Een verbroken relatie met mijn vader zorgde ervoor dat ik een enorme bewijsdrang kreeg. Als ik presteer, dan word ik wel gezien. Dat is wat ik toen dacht en zo handelde ik ook. Dit heeft mij enorm veel energie en verdriet gekost. Kijkend naar de ijsberg van afwijzing moest ik ooit ook zelf aan de slag met de lagen eronder. Toen ik mij bewust werd van de lagen, kon ik hiermee aan de slag en ontstond er lucht en ruimte, maar ik denk het meest waardevolle, liefde voor mezelf.

Wanneer die liefde voor jezelf er mag zijn kan je veel meer leven vanuit innerlijke kracht en niet vanuit overlevingskracht. Jouw leven is niet om te overleven, maar te leven zoals het bij jou past, waar jij je gelukkig bij voelt. Een traject ‘Bewustwording en groei’ is meestal op maat, omdat jij uniek bent.

Liefs Iris